Torsten Olsson to@eneff.se +46 727 35 45 55

Vad Du behöver veta om LED.

 

LED lampor kan idag ersätta de flesta belysningsbehoven, men det finns en del saker man bör tänka på vid inköp. LED finns att få tag på för de flesta befintliga lampsocklarna och i hela färgskalan (inte bara ”kallvit”).

OBS! Många LED lysrör blir strömförande med bara ena änden ansluten till armaturen. Var försiktig.

Obs! Jag är ingen ljusexpert men nedan grundar sig på mina erfarenheter.

 

Vad är LED?

 

LED står för Light Emitting Diod, LjusEmmiterande Diod. Det finns flera olika tekniker för att tillverka LED och utvecklingen går hela tiden framåt. På LTH i Lund forskas det bl a på LEnD, dvs LED som tillverkas med hjälp av nanoteknik, därav n:et. Teknikutvecklingen gör att det hela tiden kommer LED som ger mer och mer ljus per Watt.

 

Varför LED?

 

  1. Samma ljus med lägre energiförbrukning.
  2. Lägre underhållskostnader tack vare långa ”brinntider”, upp till 100 000 timmar.
  3. LED producerar mycket lite värme vilket minskar behovet av klimatkyla.
  4. LED tänder direkt vilket gör dom lämpliga för närvarostyrning.

 

Är all LED lika bra?

 

Svaret är NEJ. Med en glödlampa på 60 W vet vi hur mycket ljus vi får, så är det inte med LED. En LED för halogenersättning märkt 5 W kan ge ljus motsvarande 30 W halogen medan en annat fabrikat med samma märkning (5 W) bara ger ljus (Lumen Lm)motsvarande 10 W halogen.

 

Liten jämförelse (olika källor):

 

  • Glödlampa → ~ 11 - 14 Lm/Watt 40 W = ~ 500 Lm
  • Halogen → ~ 12 - 17 Lm/Watt 30 W = ~ 450 Lm
  • Lågenergilampa → ~ 46 – 72 Lm/Watt 11 W = ~ 600 Lm
  • Lysrör → ~ 70 – 100 Lm/Watt 10 W = ~ 850 Lm
  • LED → ~ 10 – 150 Lm/Watt 5 W = ~ 500 Lm

 

Ett sätt för vissa LED tillverkare att höja ljusutbytet är att ”överladda” dioden vilket framför allt påverkar livslängden. Idag är det nog möjligt att hitta LED i det övre skiktet med livslängder över 50 000 timmar.

 

Hur får jag tag på rätt sorts LED?

 

Huvudsakligen finns det 2 sätt, via webben eller hos de större byggvaruhusen och teknikkedjorna.

 

Så här gör Du:

 

1. Bestäm Dig för vilken färg på ljuset som Du vill ha.

a. Färgen anges ofta i Kelvingrader. ~ 2 700 K motsvarar vanlig glödlampa (varmvit) och desto högre tal desto kallare blir ljuset, vid ~ 7 000 K är ljuset blåvitt.

2. Försök ta reda på vilket ljusutbyte lampan ger, Lm/Watt. Ljusstyrkan skall mätas på 1 meters avstånd men vissa tillverkare anger att lumentalet har uppmätts på halva avståndet. Om det har gjorts så skall lumentalet divideras med 4 för att man skall få rätt jämförelsetal.

3. Om du köper i butik, prova lamporna.

 

Jag har själv köpt mina lampor via nätet och det har fungerat bra. Bäst utbud hittar man på de internationella ”siterna”. Håll som sagt koll på följande: att du får rätt färg (varmvit/kallvit) att ljusstyrkan angivits på rätt sätt och att livslängden är rimlig. Är du osäker, ”provköp”.