Projektledning och samordning
Projektledning
Om du som beställare av ett energieffektiviseringsprojekt inte hinner, kan eller vill driva projektet själv, kan du handla upp denna tjänst. En projektledare i energiprojekt tar hand om hela projektet och driver det på bästa sätt för din räkning. Projektledaren ansvarar också för samordningen mellan upphandlade entreprenörer och konsulter.
– Personen och företaget ni handlar upp ska vara erfaren att driva bygg- och installationsprojekt och samtidigt ha god förståelse för energieffektivisering och upphandling av konsulter och entreprenörer.
– Referenser från liknande roller i liknande projekt är viktigt.
Samordning
I stora projekt kan det vara bra att dessutom tillsätta en energisamordnare. Energisamordnaren tillvaratar dina intressen avseende energi och inneklimat i större projekt där du upphandlar flera olika entreprenörer. Ofta tillsätts energisamordnaren endast för produktionsskedet men det är en klar fördel att du tillsätter rollen redan i gestaltnings- respektive projekteringsskedet.
Energisamordnarens roll är dels som koordinator och dels att bevaka att upprättade kravnivåer gällande energiprestanda uppfylls genom hela bygg- eller ombyggnadsprocessen. Detta gäller fönster, klimatskal, byggnadens utformning, U-värden, solavskärmning, uppvärmningssystem, VVC-system, lufttäthet, belysning, tomgångsförluster, effektivitet på utrustning, SFP-tal m.m. för ventilationssystem samt övrig energiprestanda, det vill säga allt som är relaterat till byggnadens/anläggningens slutliga energiprestanda.
– Om du upphandlar en totalentreprenör bör du ställa krav på att det ska finnas en utsedd energisamordnare i projektet.
– Om du har genomfört en energikartläggning kan din energikartläggare vara lämplig i rollen som energisamordnare om denne har erfarenhet av bygg- och installationsprojekt.
– Energisamordnaren bör inte ha någon beroendeställning till någon av de upphandlade entreprenörerna via t ex en anställning eller annat avtal.