EEF och Fastighetsägarna Stockholm bjuder in till en serie webbinarier och ett kvällsmingel om energieffektivisering – EEFs medlemsföretag m.fl. presenterar de bästa sätten att spara energi och pengar i fastigheten. Mötena riktar sig till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som vill få bra stöd och handfasta tips på alla typer av energisparande åtgärder, både på kort och lång sikt. Som en liten uppvärmning inför webbinarierna bjuder EEFs vd Lotta Bångens här på 10 starka tips på enkel energieffektivisering.
1. Tvätta rätt – och gärna tillsammans
En gemensam tvättstuga spar energi och resurser. Om tvättstugan dessutom är trevlig och det är lätt att boka är det större chans att den används. Självklart ska maskinerna vara energisnåla. Lär dig allt om detta på webbinariet ”Tvättstugan – boven i energidramat. Bästa sätten att minska tvättstugans energianvändning”
2. Tryck på off
Släck lampor och stäng ner utrustning som inte används, gärna per automatik. Se till att det finns närvarostyrd belysning i trapphus och korridorer.
3. Funktionen först
Vi vill sänka energianvändningen men såklart ha samma höga krav på funktion och bekvämlighet. Byt till nya energisnåla produkter så kan du få lika mycket ljus, värme och luft till lägre energiåtgång.
4. Snacka med boende/hyresgäster
Kommunicera energieffektiviseringen! Förklara hur huset fungerar och hur boende kan spara energi och pengar tillsammans. Redovisa energistatistik på ett begripligt sätt.
5. Omodern styrning – onödigt energispill
Med bra styrning av innetemperaturen blir temperaturen jämnare och energianvändningen minskar. Lär dig allt om detta på webbinariet ”Drömmen om den jämna inomhustempereraturen – så blir den sann”
6. Kartlägg och planera
Om du inte redan har stenkoll på allt – gör en energikartläggning och skriv sen in alla åtgärder i underhållsplanen. Det blir billigare om allt görs i rätt ordning. Lär dig allt om detta på webbinariet ”Underhållsplanera rätt – med energideklaration och energikartläggning blir det lätt”
7. Energibanta i grupp
Skryt gärna med de insatser som görs i huset och inspirera andra. Spana in Klimatknuffen.se för att få inspiration
8. Åk snålskjuts på skorstenseffekten med nya fläktar
Med lättstyrda fläktar kan luftflödet regleras och skorsteneffekten användas vintertid – det blir fart på luften genom temperaturskillnaden och fläktenergin kan dras ner.
9. Lagom varmt – även i källarstråk och undercentral
Är det varmt i gemensamma utrymmen kan det bero på att rör inte är tillräckligt isolerade. Det är ett vanligt fel i fastigheter och sparar mycket pengar om det blir åtgärdat.
10. Ha koll på fönstren
Att byta ut fönster helt och hållet är ett stort arbete. Ibland fungerar det bra att komplettera befintliga fönster med ett extra glas – minskad energiförlust och lägre bullernivå utifrån.