EU breddar lagen om energikartläggning – fler kommer att omfattas

Energieffektiviseringsdirektivet trädde i kraft i slutet av 2012, men reviderades under 2023. Den största förändringen i revideringen gällande lagen om energikartläggning är att stora energianvändare – i stället för stora företag – kommer att omfattas av lagen. Lagen planeras att tidigast träda i kraft juli 2025.

2024-02-20

Energieffektiviseringsdirektivet (EED) är ett av de viktigaste direktiven på EU-nivå som styr lagar och regler gällande energieffektivisering i Sverige. Syftet med direktivet är att fastställa en gemensam ram för att främja energieffektivisering inom EU. Energieffektiviseringsdirektivet trädde i kraft den 4 december 2012, men reviderades senast under 2023.

Den största förändringen i revideringen gällande EKL (lagen om energikartläggning) är att stora energianvändare – i stället för stora företag – kommer att omfattas av lagen.

  • Har företaget en årlig energianvändning i Sverige mellan 2,8 GWh och 23,6 GWh behöver en energikartläggning genomföras.
  • Har företaget en årlig energianvändning i Sverige över 23,6 GWh behöver företaget införa energiledningssystem, alternativt miljöledningssystem med ett tillägg för energikartläggning.

I direktivet framkommer även följande förändringar:

  • Energikartläggningar (även de som utförs inom ledningssystem) ska identifiera potentialen för kostnadseffektiv användning eller produktion av förnybar energi.
  • Företag ska upprätta en konkret och genomförbar handlingsplan på grundval av rekommendationerna från energikartläggningarna.

Nya lagen om energikartläggning planeras att tidigast träda i kraft juli 2025. Förordning och föreskrifter bör vara på plats i slutet av 2025. (Källa: Energimyndigheten)

Här kan ni läsa det reviderade energieffektiviseringsdirektivet (och tidigare versioner) i sin helhet!

Dela