Leksands Knäckebröd sparar 3 miljoner kronor per år genom effektivt energiarbete
Bakgrund
Leksands Knäckebröd producerar 250 000 brödkakor/dygn. Det går åt mycket energi i ugnarna. Redan på 1950-talet installerades första värmeväxlaren för att ta vara på värmen. Industrin har varit självförsörjande på värme sedan dess.
Beskrivning av åtgärder
Leksands Knäckebröd tar vara på värmeflödet. Tryckluft behövs i verksamheten och tillverkas först. Av värmen tillverkas varmvatten till hela bageriet. Sedan värms fastigheten upp och det sista kan ventileras och användas för att tillverka varmluft.
När lokaler byggs ut, görs oftast extra isolering i tak och väggar. Man tänker på att byggnaden ska stå under många år framöver och den extra kostnaden blir ringa i jämförelse med investeringskostnaden.
Verksamhetens processer och anläggningar utvärderas ständigt för att se vilka energieffektiviseringar som går att göra. Många små steg utförs hela tiden, för att ligga i framkant med dagens teknik. När energitänkandet finns med från början blir det inte jobbigt, utan en liten del i processen.
Energieffektivisering och livscykelkostnader tas i beaktande vid köp av ventilationsaggregat, motorer och maskiner. Det gör en mycket stor skillnad för vilken energiförbrukning man har.
Tips för att lyckas
Tänk långsiktigt inför en ny investering: Hur länge ska saken stå och vilken energiförbrukning kommer den ha under tiden? Väg in energieffektivisering och räkna på livscykelkostnader (LCC). Du får en mycket lönsammare verksamhet i längden jämfört med om du bara väljer baserat på det billigaste alternativet idag.
Se inspirationsfilmen för mer information: http://www.energimyndigheten.se/nrp/incitament-for-energieffektivisering/metodstod/inspirationsfilmer-for-energieffektivisering/