I mars 2023 nåddes en politisk överenskommelse inom EU om att minska den totala energiförbrukningen med 11,7% till 2030. Detta innebär att medlemsländerna gradvis måste öka sina årliga energibesparingsmål från 2024 till 2030. EU kräver också att den offentliga sektorn ska minska sin årliga energianvändning med 1,9%. Det avgörande beslutet togs sedan officiellt i förra veckan.
Energieffektiviseringsdirektivet har funnits sedan 2002 och har regelbundet skärpts. Det är en del av EU:s Green Deal. Medlemsländerna har nu två år på sig att formulera sina genomförandeplaner, och direktivet måste vara genomfört nationellt senast i september 2025, berättar Tomas Berggren, senior rådgivare på Energimyndigheten, för Energinyheter.se.
Det skärpta energieffektiviseringsdirektivet kommer sannolikt att leda till nationella utredningar och regeringsuppdrag om hur Sverige ska uppfylla dess mål. Detta kommer att sätta fokus på energieffektivisering.
Kraven i den politiska överenskommelsen är ambitiösa, och Sverige kommer att behöva anstränga sig för att uppfylla dem. Även om vissa kan reagera negativt på de omfattande investeringar som krävs, kan det också skapa möjligheter för energieffektiva innovationer och teknologier.
Att det nu kommer tuffare krav från EU på energieffektivitet beror på att potentialen är så stor och att det är lönsamt för Europa att använda energin smartare. Ett energisystem där användningen är mer energieffektiv kommer dessutom att hålla tillbaka energipriserna, göra det enklare att uppnå klimatmålen och öka energisäkerheten. Vi står också inför en nedgång i byggbranschen och därmed en jättechans att använda den arbetskraften in om energirenovering, den möjligheten måste vi använda, säger Lotta Bångens, VD på Sveriges intresseorganisation för energieffektivisering, Eneff.
Sammanfattningsvis, den politiska överenskommelsen innebär ambitiösa mål för energieffektivisering inom EU, och medlemsländer som Sverige måste göra ansträngningar för att uppfylla dem. Det finns möjligheter för innovation och teknologiska framsteg inom energieffektivitet. Fastighetsägare rekommenderas att planera för långsiktig energieffektivisering redan nu, för att kunna uppnå målen när Sverige konkretiserar dessa 2025.