Spara energi och pengar i tvättstugan med Klimatspararna

2023-08-18

Fastighetsägarna, Installatörsföretagen, Energieffektiviseringsföretagen (Eneff) och Sustainable Innovation lanserar en ny gemensam upphandling via Kvarteret KlimatspararnaEnergieffektiv utrustning i den gemensamma tvättstugan för bostadsrättsföreningar i Stockholmsområdet. De fyra första föreningarna som signerar avtal efter avslutad upphandling får 25 000:- i bidrag.

Nu kan bostadsrättsföreningar enkelt och kostnadsfritt få hjälp att upphandla nya energieffektiva maskiner till de gemensamma tvättstugorna via Kvarteret Klimatspararna. Klimatspararna är en tjänst som hjälper till att genomföra upphandlingen för flera bostadsrättsföreningar samtidigt vilket gör det enklare, bättre och billigare. Genom välformulerade, högt ställda krav på leverantörer levereras bra kvalitet på produkter och installationer samtidigt som det minskar det framtida underhållet. Långtgående miljö- och klimatkrav på både produkter och tjänster är en självklarhet när man använder sig av Klimatspararna, allt för största möjliga hållbarhet i slutändan. Skicka in en intresseanmälan direkt!

Ett bra ställe att börja på när man vill sänka sin energianvändning är tvättstugan. Om de befintliga maskinerna i den gemensamma tvättstugan är äldre än fem år finns det massor av energi och pengar att spara. Nya maskiner är så mycket mer energisnåla att det ofta är lönsamt att byta ut de som installerades för bara fem år sedan. En nyare torktumlare sänker energikostnaden med 60% per år, och ett nytt torkskåp kan spara så mycket som 71%.

”Energi har som alla vet blivit dyrare och är idag en av de stora utgiftsposterna för bostadsrättsföreningar. Finns det en tvättstuga så står den ofta för merparten av elanvändningen! Där har man verkligen en möjlighet att minska kostnaderna.” säger Lotta Bångens, VD, Energieffektiviseringsföretagen (EEF).

Genom att minska elförbrukningen så sänker man inte bara sina egna elkostnader, utan bidrar samtidigt till ett lägre elpris (kr/kWh) i Sverige. En minskad efterfrågan på bara 10% i Sverige skulle ge elpriser på samma nivå som innan invasionen av Ukraina.

Hur fungerar Kvarteret Klimatspararna?

1. Registrera bostadsrättsföreningen på www.klimatspararna.se
2. Anmäl intresse för energieffektiv utrustning i tvättstugan (anpassas enkelt efter individuella behov)
3. När det finns tillräckligt många intresseanmälningar startar en upphandling – utan att man har bundit sig till deltagande
4. Alla som anmält intresse får sedan ta del av det vinnande budet, för att kunna ta ställning till att gå vidare med affären eller inte
5. De fyra första föreningarna som genomför ett köp får 25 000:- i bidrag.

*Stödet är inkl. moms och betalas ut till de fyra första föreningarna som genomför ett köp via Klimatspararnas upphandlade leverantör och kan uppvisa kvitto. Pengarna betalas ut senast 1 november 2023.

Varför handla upp gemensamt?

    • Det förenklar processen för föreningen – ni slipper allt krångel

    • Det sparar tid – som ni kan lägga på annat

    • Bättre resultat och kvalitet – Klimatspararna ställer kraven

    • Det blir mer kostnadseffektivt för leverantör/entreprenör

    • Det är bättre för klimatet

Projekt Klimatspararna utförs med stöd från Vinnova

Dela