Vinnarna av Energislaget

2021-02-21

Hur får man användare av offentliga fastigheter att minska sin energianvändning? Och hur kan data som samlas in från fastigheter nyttjas för att minska energianvändningen? Det var utmaningarna som högskole- och universitetsstudenter gav sig i kast med under helgens digitala hackaton, Energislaget 2021.

Tävlingen lockade många nytänkande, kreativa och engagerade studenter som lämnade in fantastiska konkreta förslag på lösningar för de två utmaningarna. Juryn, som bestod av Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen, Jonas Tannerstad, el- och automationschef på Örebrobostäder och Alf Karlsson, bland annat ordförande för Gröna Städer, fick jobba hårt.

I den första utmaningen, som rör beteendepåverkan, var det gruppen SE Skolans energieffektivisering (grupp fem) som hamnade på förstaplats. Juryns motivering lyder:

”Med tävling, nudging och tydlig pedagogik ger SE skolans energieffektivisering en tydlig bild av hur elever och skolans alla medarbetare tillsammans kan effektivisera energianvändningen på skolan och troligtvis även i hemmen. SE har potential att hålla över tid och leda till förändrade beteenden hos många. Energieffektivisering genom delaktighet ökar trovärdigheten och möjligheten till genomförbarhet. Sammanfattningsvis har SE skolans energieffektivisering en tydlig röd tråd för oss –för energieffektivisering”.

Den andra utmaningen, med fokus på analys av data, segrade Flexsam (grupp 8). Juryns motivering lyder:

”Flexsam har fångat en aktuell problembeskrivning av ett kraftsystem som kan nyttjas bättre. Då det framåt gäller att göra fastigheter smarta tillsammans visar Flexsam hur aggregerade tjänster kan bistå med nödvändig samordning av byggnaderna och avlasta kraftsystemet.”

Stort grattis till vinnarna av Energislaget 2021
Priset som delas ut till de två grupperna är en arvoderad halvdag för att presentera sin lösning för EnOff:s nystartade och unika think tank (tankesmedja). Den är den första i sitt slag att diskutera energieffektivisering och består av beslutsfattare på hög nivå från branschorganisationer, myndigheter och regioner.

Dela