Årets vinnare i energieffektivisering 2023

I början på december utsågs som vanligt vinnarna av Eneffs årliga energieffektiviseringspriser. Årets framtidspris delades i år ut till Vetenskapsradion Klotet – som förtjänstfullt lyft energieffektivisering till den breda massan. Egil Öfverholm-priset (hederspriset för lång och trogen tjänst) gick till Marcel Berkelder, energiexperten som under sina 40 år i branschen har hunnit med det mesta och samtidigt pedagogiskt delat med sig av sina kunskaper och blivit en fantastisk mentor för många. 

2023-12-08
Klotet, Foto: Daniel Stigefelt / Sveriges Radio

Eneff delar varje år ut ’Årets framtidspris – Energieffektivisering’ till ett företag, projekt eller en organisation med en idé eller tjänst som är framåtblickande och/eller kan ha stor betydelse för energieffektiviseringen i framtiden. Eneff har även sedan 2018 delat ut Egil Öfverholm-priset. Detta är ett hederspris för lång och trogen tjänst inom energieffektivisering, priset är döpt efter sin första pristagare.

Radioprogrammet Klotet lyfter energieffektivitet till allmänheten

År 2023 går priset för årets framtidspris till en annorlunda konstellation: Vetenskapsradion Klotet som sänds i Sveriges Radio P1. Klotet ger lyssnaren fördjupande berättelser om aktuella miljöfrågor, de är på plats där det händer och träffar de berörda och de som är ansvariga. De strävar efter ett radioberättande som sätter fingret på vår tids viktigaste klimat- och miljöfrågor. Att uppmärksamma energieffektivisering och nå ut till den breda massan är svårt, men Klotet har sakligt lyft frågan till sina 200 000 lyssnare. De har på ett förtjänstfullt sätt pratat om energianvändningen och hur den kan bli mer effektiv. Eneff har pratat med programledaren Niklas Zachrisson.

Klotets redaktion består utöver Niklas av producenten Anders Wennsten samt reportrarna Daniel Värjö och Anna-Karin Ivarsson. Niklas har varit programledare sedan 2018 men har jobbat med vetenskap- och klimatjournalistisk mycket längre än så. Vi undrade om han kunde se någon förändring i diskussionen gällande just energieffektivisering de senaste åren:

”Det blir successivt mer och mer fokus på det. Det är en naturlig utvecklig av omställningen. Vi måste så klart fasa ut vissa energislag och ställa om, men samtidigt behöver vi effektivisera och använda mindre energi. Frågan växer mer och mer, och det kommer bara fortsätta tror vi!” säger Niklas.

Niklas berättar vidare om hur processen går till när de väljer ut teman till de olika programmen.

”Vad programmet kommer handla om beror på det dagliga nyhetsflödet, kommande rapporter samt den politiska situationen i världen kombinerat med egna funderingar och tankar: Vad behöver granskas? Vad säger forskarna? Samtidigt som vi lyssnar på de experter som vi träffar: Vad tänker de? Vad är intressant just nu?” förklarar han.

Redaktionen kände med detta som bakgrund att energieffektivisering absolut behövde lyftas – och det har tagits upp i flertalet avsnitt, exempelvis: ”Om energiåret då vi frös men sparade el och klimatutsläpp”, ”Så sänker vi elkostnaderna – mitt i omställningen” och ”Jakten på det klimatsmarta boendet”.

Energieffektivisering är en no brainer!” fastslår Niklas.

Niklas Zachrisson, Foto: Daniel Stigfelt / Sveriges Radio

 

Motivering Årets framtidspris – Energieffektivisering:

Årets pristagare sticker ut. Det är svårt – och går mot strömmen – att lyfta energieffektivisering till den breda massan. Att hitta de som diskuterar vindkraft, solceller eller annan energiproduktion är enkelt, men i den svenska energidebatten lyser energieffektivisering med sin frånvaro.

Vi vill därför hedra Klotet som på ett förtjänstfullt sätt pratar om energianvändningen och hur den kan bli mer effektiv. De har sakligt lyft frågan till allmänheten och pratat om för- och nackdelar och, utöver energieffektivisering, till och med vågat diskutera ”minskningar” och att ”avstå”.

Marcel Berkelder borde ha blivit länsråd i energi

Marcel Berkelder är energiexpert med drygt 40 år i branschen.  Han utbildade sig till civilingenjör med inriktning mot energiteknik i Nederländerna i slutet på 70-talet, och började inom kort sin energieffektiviseringsbana på Stiftelsen för information om energi (Sven) i Apeldoorn.

Marcel flyttade sedan till Sverige och jobbade under många år sedan med kommunalteknik, främst fjärrvärmeutbyggnad och bioenergi, innan han blev lärare i energitekniska kurser på Umeå Universitet.

Strax innan sekelskiftet blev han även energirådgivare på Västerbottens energikontor och startade snart det egna företaget Exergi B(y)rån. Fokus blev snabbt energikartläggningar – och han utvecklade tillsammans med Norrbottens energikontor ett nytt system för energikartläggning i stor skala. Marcel har utöver detta även hållit otaliga föredrag och utbildningar – ända från Stenungssund till Riksgränsen.

Vad är då drivkraften bakom Marcels aldrig sinande energi?

”Jag har visserligen nästan slutat, jag tar bara på mig några föredrag och energiberäkningar per år – men det är ett jobb som aldrig tar slut. Vi måste hela tiden arbeta med att bli effektivare, inte minst för miljön och klimatet! Det gör jag även i andra än jobbsammanhang. Mötet med människorna och företagarna och möjligheten att kunna hjälpa till är det som är spännande och en stor drivkraft.” säger Marcel.

Om han får ge ett tips till någon som precis börjat arbeta i branschen så handlar det om kommunikation, man behöver lära sig att prata med så väl ”läkare som bönder”. Han lyfter vikten av att kunna anpassa sitt språk och förklara med de rätta orden, beroende på vem det är man pratar med.

Så hur känns det då att vinna Eneffs hederspris, Egil Öfverholm-priset, för lång och trogen tjänst inom energieffektivisering:

Jag är väldigt tacksam och hedrad. Efter att ha jobbat med energifrågor i olika sammanhang i mer än 40 år, är det en stor ära att få denna utmärkelse. Mina Energi- och klimatrådgivar-kollegor skojade ibland om att jag borde ha blivit länsråd i energi, men detta nationella hederspris är på allvar större!”

Motivering årets Egil Öfverholm-pris:

Marcel har mer än 40 års erfarenhet av energieffektivisering och förnybar energi – det är svårslaget! Under sin tid som kommunal energi- och klimatrådgivare har han väglett privatpersoner och företag, han har undervisat både gymnasieelever och studenter vid Umeå universitet och även samarbetat med länsstyrelser, myndigheter och kommuner. Marcel har under åren mycket pedagogiskt delat med sig av sina kunskaper inom energi och han är en fantastisk mentor för många.

För lång och trogen tjänst i energieffektiviseringens tecken vill vi nu ge Marcel den uppmärksamhet som han så väl förtjänar!

Dela